Cum paritionam o distributie de Linux !

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

BuG

sudo rm win.dll
Membru personal
Fondator
Înscris
8 Dec 2023
Mesaje
4
Scor reacție
1
Eu am ales Ubuntu ca si exemplu.

1. Daca vreti sa creati de la 0, (de ex aveti un HDD/SSD nou), da-m click pe New Partition Table .


2. Daca deja o avem creata (GPT/MBR) si ati sters tot si apare free space, atunci trecem sa creeam partitii.2.1 Incepem cu partitia de boot, ea poate fi "normala" pentru cei FARA UEFI, adica boot , unde /boot, reprezinta montarea partitiei.2.2 Sau pentru cei cu UEFI, fie apare direct EFI SYSTEM PARTITION sau ca si montare e /boot/efi.2.3 Partitia de boot, fie ea normala sau UEFI, 1GB ajunge !

3. Acum sa creem partitia de root sau / (e aceiasi chestie/treaba).3.1 Paritia de root sau /, mai pe romaneste e C-ul de pe Windows, adica in partitia de root se v-a instala sistemul de operare, in cazul vostru, o distributie de linux. Spatiul poate varia in functie de distributia de linux aleasa ! Sa zicem un 50GB e de ajuns.

3.2 Ca si sistem de fisiere, de ex ext4, btrfs, etc, astea sunt, cum e NTFS pentru Windows ! (ca sa intelegeti), de preferat pentru inceput, e sa o faceti ext4.

3.3 Ca si montare e o bara simpla /, asta semnifica root !

4. Acum sa creem partitia de home, partitia home , e ca un fel de partitia D E F pe Windows, adica locul unde va puteti stoca, filme,muzica,jocuri etc !4.2 De preferat sa aveti partitie home separata, pentru ca in caz de v-a instalati distributia de la 0 sau alta distributie, numai o montati la instalare si o sa aveti tot pe ea !

4.3 Partitia home , la fel ca si cea de root, o puteti formata ext4, btrfs etc, dar la fel, de preferat ext4.

4.4 Ca si montare, va fi /home.

 
Ultima editare:
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus